Tento článek navazuje na Pořízení chovného psa či feny aneb Ruská ruleta I.díl, kde jsme se dozvěděli něco o tom jaká povinná zdravotní vyšetření musí chovní jedinci absolvovat a s jakými riziky chovatel musí počítat.

Povaha

Zčásti ji můžete zdědit, ale hodně záleží na vás. Špatná socializace a zacházení mohou udělat vlka i z beránka, Výstrahou by vám mělo být, že agresivní a u pracovních plemen i bojácní psi nejsou pouštěni do chovu. Naučte vašeho psa klidně reagovat na různé vzruchy, naučte ho klidně reagovat na lidi a nové situace a naučte jej, že se ho mohou dotýkat i cizí lidé. Pokud budete v prvním roce věnovat dostatek času správné socializaci, měli byste docílit dobré povahy.

Zkoušky

Dalším úkolem, tentokrát ne zcela genetickým, je povinná zkouška. Bez ní se některá plemena k chovnosti nepřiblíží. Zkouška může mít rozdílný charakter a obtížnost a je na vás, abyste zvážili, jestli jste schopni ji zvládnout. Někdy je možné si najmout cvičitele, který vám psa na zkoušku připraví, nebo ji i absolvuje za vás, ale to rozhodně není vůbec levná záležitost.

Bonitace

Když už jste úspěšně proběhli všemi koly, čeká vás bonitace, neboli uchovnění vašeho psa či feny. Pes je změřen, zvážen, projde kontrolou chrupu a varlat (pokud je to pes) a u pracovních plemen také testem povahy. Pokud máte svůj bonitační den úspěšně za sebou, zaručeně vám spadne obrovský balvan z krku. Ale to je stále ještě jen začátek.

Kryjeme

Máte již všechny podmínky splněny a těšíte se na přijíždějící davy nevěst. Toť představa, ale buďme realisté. U řady plemen je počet krycích psů tak velký, že mnoho z nich je rádo, když se na ně dostane řada alespoň jednou za život. Dalším nečekaným problémem může být nezájem psa o krytí, to dopředu těžko zjistíte. Někteří psi jsou zase při krytí velmi zbrklí a pokud nedostanou více příležitostí, ztratí své šance dřív, než začaly. Samozřejmě jsou tu i psí playboyové před kterými skutečně stojí fronta nevěst a pyšní se početným seznamem potomků, ale takových není příliš mnoho.

Chováme

Máme uchovněnou fenku a těšíme se na početné potomstvo, ale i nás může potkat nejedno překvapení. Některé feny jeví víc než neochotu ke krytí, a to dokonce když mají opravdu ty správné dny. Krytí pak spíš připomíná noční můru a jen zkušený a nebojácný pes si s tím poradí. Mnoho fen je naštěstí v klidu, ale dokud jste nekryli, vlastně nevíte, co vás čeká. Další z věcí, která vás může potkat, že se vám místo očekávaných 6-8 miminek narodí 1-2. Budete jistě rádi, že jsou zdravá, ale rozhodně nepočítejte s návratem nějakých investic.

Další kapitolou je porod. To je také vždy sázka do loterie. Někdy probíhá vše neuvěřitelně hladce, ale jindy není o komplikace nouze a celý porod skončí císařem. Pak, pokud se podaří miminka zachránit se stává matkou více chovatel než fena a v bezesných nocích supluje dezorientovanou fenku, alespoň do doby, než se jí navrátí instinkty. Někdy se může stát, že vám po takovém komplikovaném porodu veterinář již další vrh nedoporučí. Potom je kapitola vaší chovné fenky dozajista u konce. Kromě porodu mohou nastat i poporodní komplikace (zánět dělohy apod.) a i v tomto případě bývají následky neradostné. Opět nastává situace, kdy se projeví charakter chovatele, a to, zda zvítězí finance nad láskou ke zvířeti.

Čas a nepředvídaná událost

Pak je tu ještě něco, s čím nikdo z nás po pravdě řečeno nepočítá a to jsou nečekané události. Za několik let života mezi chovateli jsem si vyslechla mnoho historek, u některých zůstává opravdu rozum stát. Počet pravděpodobnosti, že by se tohle mohlo stát jednomu psovi nebo jednomu chovateli by strčil do kapsy i pravděpodobnost na hlavní výhru ve sportce.

N
ěkolik příběhů ze života

Na jednoho psa je toho trochu moc

Narodil se jako krásné zdravé štěně pracovního plemene. V jeho žilách koluje kvalitní krev a jeho rodiče mají všech pět P. I on měl to štěstí, že zdědil většinu kvalit po rodičích. Jednoho dne při procházce strčil svou vrtící oháňku mezi plaňky dřevěného plotu, který byl hned vedle chodníku. Než bys řekl švec, přiskočil tamější hafan a našemu psovi ukousl špičku ocasu. Ocas byl ošetřen a vyléčen, ale jeho koneček nenávratně ztracen. Za několik měsíců si při pobytu v kotci na cvičáku urazil kus zubu. To bohužel nebylo zjištěno ihned, protože zub nekrvácel. O několik měsíců později mu jeho psí kamarád ve hře prokousl ucho a aby toho nebylo málo, po dalších několika týdnech se mu podařilo skočit pod auto. Srážku naštěstí přežil, ale na jednu nohu pokulhává a občas mu noha otéká. To všechno stihl do 1 roka svého života. Nechci domýšlet, co všechno ještě stihne v tom zbylém čase…..

Na jednoho chovatele trochu moc

Jedna moje kamarádka vlastní tři potencionální chovné jedince. Při procházce se starší fenkou po fotbalovém hřišti narazila na něco děsivého. Hřiště před nimi navštívili narkomani a zanechali zde své „nářadíčko“. Fena si bohužel jehlu zabodla do nohy. Nastal boj, nejprve o její život, později o její plodnost. Možná se jí podařilo zachránit. Za krátko potom si její budoucí mladý chovný pes, dovezený ze zahraničí, vyrazil při honičce zub. Naštěstí se podařilo vše zjistit včas a zajistit si potřebná vyšetření. Když už by se zdálo, že snad nic dalšího nehrozí, napadl na ulici její poslední mladou, 8 měsíční fenku, staford, zlomil jí nohu a způsobil jí vážná poranění. Můžeme jen doufat, že zranění nohy nebude mít vliv na chůzi a střet s takovým psem na psychiku. V tomto případě je číslo pravděpodobnosti víc než absurdní.

Jednou a dost

Další moje kamarádka se velmi pečlivě chystala na první vrh své fenky. Ačkoliv porodila 5 zdravých miminek, dostavily se za několik dní zdravotní potíže, které vyvrcholily prudkým zánětem dělohy a následnou kastrací. Tím pro ní chov, alespoň pro tuto chvíli, skončil.

Jiné zájmy

Jiná chovatelka zabývající se chovem loveckého plemene si nechala od své, v chovu již končící fenky, dvě mladé a nadějné slečny. Obě se v exteriéru velice vydařily a tak se těšila, jak bude v chovu pokračovat. Bohužel shodou nešťastných okolností jednu z mladých fen srazilo auto. Druhá fenka se rozhodla, že lov ani lovná zvěř ji prostě nezajímají. Po několika marných pokusech vzkřísit v ní lovecké touhy se z ní stala rodinná společnice. Chovatelka se svou linií nyní nemůže počítat. Bude se muset poohlédnout jinde a znovu si zahrát „ruskou ruletu“.

Tak bychom mohli pokračovat dál. Jedno je však jisté. Být chovatelem sebou nese hodně napětí, stresu, odhodlání a úsilí. V jeho životě se střídá radost se zklamáním, ale především by neměla chybět láska k plemenu i k jednotlivým zvířatům. Einstein byl taky jenom jeden…. pak by se to nehemžilo inzeráty typu: „Kvalitní pes s PP, prodám levně, nevhodný do chovu…..